Diving Tools / Dalış Aletleri
Eyes
Jeju kadın dalgıçları, deniz altına dalarken 'Haenyo, Jamyo ve Jamsu' olarak bilinen yüzücülük su altı gözlüklerini takar. Jeju lehçesinde ‘eyes' denilen bu su altı gözlükleri, 19. yy sonlarından beri bu isimle devam etmiştir. Su altı gözlüklerinin iki türü vardır: Küçük yüzücülük su altı gözlükleri gibi görünen ‘küçük eyes’ ve geniş tek bir lense sahip olan
'büyük eyes'tir.
Dalışın ilk günlerinde, insanlar 'küçük eyes' kullanırdı fakat 1960’dan bu yana 'büyük eyes' popüler olmuştur. Dalış yapan kadınlar, kuvvetli su basıncı ile su dibinde iyi dayanan geniş görüşlü hassas çerçeveli 'Guet eyes' ve 'Umjang-e eyes' arasında seçim yapardı. Kauçuğun yaygın kullanımı öncesinde tek seçenek olan metalle birlikte 'Big eyes', metal veya kauçuktan yapılmaktadır.
Taewak
Taewak, kadın dalgıçların sembolüdür ve kendilerine ait olan başka bir anlamı vardır. Kıyıdan uzakta yüzen bir taewak gördüğünüz zaman korkusuz dalgıçların deniz altında çalıştıklarını bilirsiniz. Taewak’a ayni zamanda 'dolung gourd’ denilir ve onun birçok işlevi vardır. Taewak, yüzerken bir yüzdürme aleti olarak göğüslerine tutturulabilmektedir. Mangsiri, topladıkları ya da yakaladıkları deniz ürünlerini saklamak için taewak üzerinde asili olabilir.
Deniz içinde derine gittikleri zaman, bir rehber gibi kullanılan taewak sayesinde, su yüzeyine doğru yollarını bulabilirler. Geçmişte dalgıçlar, su kabağı 'taewak'i kullandı fakat 1960’larin ortasından beri, polistiren 'taewak' kullanmaktadır.
Küçük taewak, 16 yaşın altındaki kızlar için kullanılmaktadır. Genç kadın dalgıçlar dalışta iken, 'orta boy teawak'i kullanır. Tecrübeli dalgıçlar 'büyük taewak' kullanır. Kadın dalgıçlar ait oldukları grupları göstermek adına sık sık taewak’larını boyarlar.
Mangsiri
Mangsiri, dalıştayken deniz ürünlerini saklamak için taewak’a bağlanan bir çantadır. Ayni zamanda yöreye ait olup mangsari, mangari, honsari ve hongari olarak bilinip, hutmulmangsari’den daha gevşek dokunmuştur. Mangsiri tepede 40 ~ 50 cm net çaplı bir silindirige sahiptir ve üst bölümden daha geniş olan alt bölüm ile birlikte uzunluk 70 cm. dir. Geleneksel olan mangsiri; genç eulalia, sinsoeran (phormium tenax forst) veya namchong gövdesinden yapılırken, modern mangsiri naylondan yapılır. Dalgıçlar denizkulağı (kabuklu bir deniz hayvani) toplarken, uzakta yüzen mangsiri ve taewak’i deniz yosunundan korumaları gerektiği için, denizkulaklarının toplanması daha çok zaman alır. Çapa taşları 10–15 cm kadar olup taewak’i sıkıca tutar.
Mangsiri, yavru denizkulakları gibi küçük yakalananları saklamak için ufak bir cebe sahiptir.
Bitchang
Taewak ve mangsiri’nin yani sıra bitchang, dalgıçlar için yararlı olan başka bir alettir. Demirsiz yapılmış olup uzunluğu 30 cm’dir ve kaya üzerindeki denizkulaklarını tutup kaldırmak için kullanılır. Bitchang’in başı, Japon stili bıçak sapına benzeyen, kısa sapına bağlanan bir iple daire seklinde yuvarlatılmıştır. Naylon ve elastik ipin gelişinden önce geçmişte ipler, insan kılından yapılırdı. Kadın dalgıçlar ipi yakalayıp, denizkulakları hasatı için derin denizin altına dalarlar.
Metal bitchang’in aksine geçmişte Jeju ve Japonya’nın her ikisinde de bitchang'in boynuzdan yapıldığının farkına varıldı.
Junggae Yabani ot Çapası
Yabani ot çapası; deniz yosunu, 'gulfweed (Kahverengi alg) ve gamtae' gibi deniz bitkilerini toplamak ve kesmek için kullanılan bir alettir. Dönüşümlü olarak 'gae' çapası, 'gaehomanegi' ve su çapası olarak söylenmiştir. Jeju lehçesinde orağa ayni zamanda yabani ot çapası denmiştir ve hatta orak 'junggae' çapasına benzemektedir.
Gongjaengi
'Gongjaengi', rüzgar tarafından kıyıya doğru itilmiş olan 'gamtae'i tutmak için kullanılan bir alettir.
Tırmık
Tırmığa, gemi üzerindeyken kahverengi deniz yosununu toplamak için ihtiyaç duyulur.
Gakji
Kabuklu deniz hayvanlarını ve kayaların içindeki çatlakların dışında bulunan yavru denizkulaklarını elde etmek için 'gakji' kullanılır. Tarlada benzer bir yabani ot çapası kullanılır fakat 'gakji' daha uzun bir bıçak ağzına sahiptir. 'Gakji' aynı zamanda 'gaengi, homaengi ve kakuri' olarak bilinir.
English
Eyes
The Jeju women divers known as Haenyo, Jamyo, and Jamsu wear swimming goggles when diving under the sea. These goggles, called 'eyes' in the Jeju dialect, have gone by this name since the late 19th century. There are two styles of goggles : "small eyes" which look like small swimming goggles and "big eyes" that have a large single lens.
In the early days of diving, people used 'small eyes' but the 'big eyes' have been popular since 1960. The diving women would choose between the 'Guet eyes', a delicate frame with a wide view which stands up well in deep water with a heavier water pressure, and the 'Umjang-e eyes'.
The 'big eyes' are made of metal or rubber, with the metal being the only choice before the common usage of rubber.